Vertrouwen of proberen

Vertrouwen of proberen?

12 januari 2021

Fly4Fish

Algemeen

Bij het vliegvissen is het niet anders dan bijvoorbeeld bij het vissen met de vaste stok, de spinhengel of de vaste stok, dat je vertouwen moet hebben in je aas.
Veel vliegvissers binden zich een slag in de rondte in de hoop de ultieme catcher te creëren. Laten we er ook eerlijk in zijn, dat er bepaalde aspecten zijn aan een vlieg, die gewoon goed vangen, zoals het verleidelijke rode pluimpje bij de Red Tag, of de aantrekkingskracht van de zwarte kleur van een Palmer.

Red Tag & Hares Ear nimf

Bij het binden van een nieuwe vlieg worden deze aspecten vaak "verruimd" of vervangen door een andere kleur, maar de basis van de vlieg blijft bestaan. En soms ja, blijkt de nieuwe vlieg geen vanger te zijn en bind je toch weer die oude Pheasant Tail aan waarmee je vorige week nog die kneiter van een winde ving.
Dat dit een duidelijk voorbeeld van vertrouwen is, behoeft geen verdere uitleg.

Baars gaat vaak helemaal los op een Hares Ear

Maar als je niets probeert, weet je het ook niet. Hiermee bedoel ik dat je naast de "basisvliegen" ook eens een andere vlieg, waarin je nog geen vertrouwen hebt, kunt aanbinden.

In de praktijk

Uit eigen ervaring weet ik dat de Redtag Goldbead een echte allrounder is en wantrouwende en voorzichtige vissen over de streep kan trekken. Baars echter gaat vaak helemaal los op een Hares Ear in de kleur olijfgroen. Op dagen dat de vissen passief zijn en wetende dat er veel baarzen zwemmen, kies ik vaak voor deze vlieg. Hoe dan ook, de grotere baarzen kunnen deze nimf niet versmaden.
Ook in de koudere maanden blijkt de Hares Ear net wat meer verleiding teweeg te brengen dan een Redtag nimfje. Roofbleien verkiezen in deze maanden doorgaans toch meer voor een Redtag. Voor zover het vertrouwen in de basisvliegen.

Vol verrassingen

De oevers van plassen en meren zitten in de zomermaanden vaak vol met windes en roofbleien. Ze jagen hier op muggen en juveniele vissen die zich tegoed doen aan het warme water. De overgang van ondiep naar dieper water is begroeid met waterplanten en van daauit jagen de windes en roofbleien. Veel juveniele vissen worden uit hun beschermplaats tussen de planten naar de oever gejaagd waarna ze een gemakkelijke prooi vormen.

Black Iceland Nymph

Leuk om nu eens wat uit te proberen! Geen baars te bekennen, dus voor een Hares ear kies ik niet. De Redtag bracht de laatste keer mooie vangsten en een andere vlieg - relatief onbekend in Nederland - had ik nog niet uitgeprobeerd, de Black Iceland nimf. Dit nimfje komt uit de box van een lokale vliegvisser op IJsland. Zwart, zilver en rood is sowieso een dodelijke combinatie voor veel vissoorten. De vuurdoop was ongekend en bleek ook nog eens een magneet te zijn op de wat grotere windes! Later deze vlieg ook gebruikt in rivieren en ook hier bleek winde, maar ook kopvoorn, deze nimf te waarderen.

Conclusie

Kies op dagen dat de vissen los zijn en zich goed laten vangen op je vertrouwde vlieg, eens voor een minder aansprekende vlieg. Pakt dit positief uit, dan ben je weer een ervaring rijker.

algemeen

Filter

Advertentie


Meld je aan voor de nieuwsbrief!