Zalm in de roer

Zalm in de Roer

18 mei 2020

VBC Roerdal

Ichtyologie

Gisteren hebben wij de ECI monitoring hervat, nadat we door de corona crisis waren gestopt. Hiernaast zijn we al enkele maanden bezig met het experimenteren met de onderwater camera in de vispassage. Hiermee hebben we al veel ervaring opgedaan en inzicht gekregen in de mogelijkheden ervan.

Zalm 79,9 cm. / 3,5 kg.

Een definitieve plaatsing zal nog even op zich laten wachten, omdat we nog enkele locaties in de vispassage willen testen om zo goed mogelijke beelden te krijgen. In de afgelopen weken hebben wij al tussen de drie tot vijf zalmen op de camera gezien. Soms is het moeilijk om te zien of het dezelfde van eerder is, of een nieuwe.

We hebben ontdekt dat de meeste zalmen niet meteen door zwemmen naar de vangkooi, maar vaak meer dan een dag in de vispassage op en neer blijven zwemmen. Behalve zalmen zijn er mooie beelden van blankvoorn, brasem, alver, barbeel en kopvoorn.

Afgelopen maandag hadden we meteen bij de herstart van de monitoring de eerste zalm (zie onderstaande foto).

Omdat wij nog niet de Belgische grens mogen passeren, komen de Belgen voorlopig de zalmen ophalen. Gisteren en vandaag zwom er weer een zalm op en neer, die vanavond ineens werd vergezeld door een tweede. Hopelijk zitten deze morgen allebei in de vangkooi en kunnen dan samen naar Erezée.

Al met al zijn er dus goede vooruitzichten op een goed zalmjaar. Helaas verloopt de opkweek van de jonge zalmpjes in alle Europese kwekerijen slecht dit jaar. Er is veel uitval die het gevolg is van de slechte kwaliteit van de eitjes. Waarschijnlijk als gevolg van de hoge watertemperaturen in de vorige jaren, waardoor wij de laatste twee jaren ook slechts twee zalmen hebben terug gezien.

Thijs Belgers, voorzitter VBC Roerdal

zalm, roer

Filter

Advertentie


Meld je aan voor de nieuwsbrief!